AMIS és una associació de pares i mares de fills amb discapacitat de Sitges, sense ànim de lucre, que neix desprès de detectar que les famílies amb nens o nenes amb discapacitat tenen la necessitat de rebre un recolzament i de poder compartir experiències.
Projecte de Musicoteràpia Amis
Com a associació, la finalitat d’AMIS es atendre a les persones amb discapacitat de qualsevol tipus i als seus familiars, promovent i/o desenvolupant per aconseguir-ho, projectes i activitats dirigides a contribuir al seu benestar i a la millora de la qualitat de vida de les persones i nens i nenes discapacitades del nostre municipi.
L’associació AMIS existeix amb el propòsit de promoure espais inclusius, també a l’àmbit lúdic i esportiu a més a més de sensibilitzar la societat.
Els nostres objectius son desenvolupar tan accions perquè les persones amb discapacitat gaudeixin d’una societat inclusiva, com organitzar activitats que afavoreixin el benestar de les persones amb discapacitat i les seves famílies.
Es per això que creiem que les persones amb discapacitat tenen dret a rebre els recursos adequats a les seves necessitats individuals. L’associació vol transmetre, que exercir aquest drets es la millor eina per tal d’optimitzar el desenvolupament de les persones amb discapacitat.
Musicoteràpia Inclusiva
Aquest projecte comença el 2014, està dirigit a estimular per mitjà de la música a nens o adults amb i sense discapacitat, el desenvolupament de les seves habilitats cognitives, motrius, socials i emocionals, millorant el seu desenvolupament i facilitant la inclusió respectats pel seu entorn.
Les sessions es desenvolupament en l’aula de música de l’Escola Pia de Sitges que cedeix l’espai gratuïtament. De vegades també es fa ús del local on AMIS té el seu despatx, al c/Samuel Barrachina. El projecte és també subvencionat en part per l’ajuntament de Sitges mitjançant el conveni que estableix amb l’associació. La música té una sèrie de característiques que la fan molt útil per treballar amb nens i nenes. És un recurs que tots els nois i noies coneixen i han experimentat moltes vegades, d’una manera divertida i agradable.Tothom pot fer música, del nen més intel·ligent al nen amb més dificultats, del més gran al més petit, del que parla al que és incapaç de comunicar-se verbalment.
El musicoterapeuta és un professional que utilitza la música en un context terapèutic, amb uns objectius que no són només lúdics o educatius. La musicoteràpìa infantil consisteix en l’ús de la música i de les activitats musicals amb l’objectiu d’estimular, millorar o recuperar el desenvolupament correcte en tots els àmbits dels nens i nenes.
A les sessions de musicoteràpia, el professional musicoterapeuta pretén aconseguir que el nen i nena participant sigui capaç de mantenir l’atenció, articular millor les paraules o construir les frases correctament, controlar la hiperactivitat, millorar la conducta, o bé l’estat d’ànim en situacions emocionalment difícils.
2.1 Estructura del grup
Els usuaris que participen en el projecte de musicoteràpia solen ser un total de 10 participants. L’edat fluctua entre 6 anys i 26 anys.
Presentant les següents patologies: Síndrome de Williams, Microcefàlia, Retard Psicomotriu-Tetraplegia, Dèficit visual i auditiu, Autisme, Síndrome de l’alcoholisme fetal (SAF), Retard Lleu i problemes de llenguatge, Encefalopatia severa.
2.2 Metodologia
La metodologia utilitzada ha estat sempre relacionada amb les necessitats dels usuaris i el nivell d’afectació, per així aconseguir un acostament entre els participants, amb la utilització de la música.
Estructura de les sessions
La freqüència de la intervenció és d’una sessió setmanal amb una durada 60 a 90 minuts durant 10 mesos. Per facilitar l’orientació dels usuaris es va mantenir una estructura en el desenvolupament de les sessions i una actitud oberta per atendre les necessitats i respostes individuals.
- Inici: Cançó de benvinguda o audició musical.
- Desenvolupament: Tècniques Actives i receptives d’acord a l’historial musical dels nens. Mantenint la motivació-atenció i encadenament de les activitats buscant la unitat i la varietat.
- Tancament: Cançó de tancament, reflexió, comentaris, valoració personal segons les respostes del grup.
2.3 Tècniques
Durant tot el programa s’han emprat tècniques actives creatives, és a dir utilitzant mètodes interactius que permeten al grup manifestar les seves aptituds especials per a la música i emprant els seus recursos com la veu i
manipulació d’instruments.
A continuació es destaquen alguns dels recursos que s’utilitzen:
- Instruments musicals de corda, vent i percussió.
- Instruments musicals no convencionals: objectes d’usos quotidians que mitjançant la seva manipulació generar efectes sonors.
- La Veu l’instrument musical per excel·lència, del qual tots estem proveïts, a mitjà d’expressió, desenvolupament personal i auto expressió.
- Música gravada.
Avaluació
Avaluació grupal de les sessions
S’utilitza una fitxa d’observació qualitativa on es registren les conductes grupals en cada una de les trobades . D’una banda les conductes sonores significatives (executades amb instruments, amb el cos o amb objectes de les sales). Conductes d’interacció significatives amb el grup i amb el musicoterapeuta. S’observa que les respostes d’atenció, concentració, habilitats musicals han millorat i es troben cohesionats , cada un té un paper dins del grup, els sentiments de benestar i satisfacció s’expressen cantant, ballant i somrient, en finalitzar la sessions hem d’ampliar el temps, ja que es troba tan bé que no volen anar-se’n.Autoavaluació dels usuaris
En finalitzar cada sessió, es realitza una avaluació conjunta compartint verbalment amb el grup, un per un el que senten. Utilitzant estratègies d’expressar amb un paraula (color) el que més els agradi o no, es presentant fitxes de rostres amb diferents rostres que reflecteixen diferent nivells de benestar emocional perquè pintin la qual correspon amb el seu estat emocional. Tocar amb l’instrument l’emoció.
Esdeveniments dins de la Comunitat
A més a més, es realitzant presentacions del programa un cop a l’any, com per exemple les portes obertes, permetent que els participants i el públic assistent (familiars i amics) experimentin amb instruments, acompanyin les cançons i realitzin una improvisació col·lectiva.
Al final de l’esdeveniment, els joves canten i acompanyen amb percussió, al quartet de cantants de la Coral Sitges Canta. També participen en el concert de Nadal, amb la Coral de Sitges Canta davant del públic convidat, integrant així, d’una manera encara més significativa, l’experiència de la musicoteràpia inclusiva.
També em compartit sessions amb el grup de voluntaris de la Caixa i realitzat alguna sessió a la residència Les Magnòlies i a la fira d’entitats que organitza l’associació Històries de Sofia
El projecte és molt satisfactori i va més enllà de les nostres pròpies expectatives . Hem aconseguit obrir una porta, a través de la musicoteràpia, en què es van implicar persones externes al nostre grup AMIS, aconseguint no només una major integració sinó vincles amb la comunitat.Per més informació:
amis.sitges@gmail.comhttp://amis-sitges.org